امروز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲

روسای بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰

کد خبر: 3880
زمان انتشار: ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۴ بعد از ظهر -
34 بازدید

یادداشت روز به قلم مهران سعادت؛

 روسای بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰

 

سال جاری سالی پر از تغییر و تحول مدیریتی بود و کلا چهره مدیریتی کشور عوض شد. در سه ماه اول سال ۱۴۰۰ دو تا از پست های کلیدی کشور به دلیل انتخابات ریاست جمهوری دچار بلاتکلیفی بود. یکی بانک مرکزی که به دلیل کاندیدا شدن دکتر همتی رییس سابق بانک مرکزی و دوم ریاست قوه قضاییه که به خاطر نامزد شدن آقای دکتر سید ابراهیم ریسی برای ریاست جمهوری در فضای ابهام قرار داشتند. انتخابات برگزار شد و نتیجه آن تکلیف را روشن کرد. در خصوص آقای دکتر همتی به سبب اینکه آقای روحانی او را از ریاست بانک مرکزی کنار گذاشته بود، بعد از ناکامی در رقابت های ریاست جمهوری راه برگشت به بانک مرکزی نداشت و راهی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران شد. دومی آقای ریسی که بعد از موفقیت در رقابت ها راهی پاستور است و قصد برگشتن به قوه قضاییه ندارد. بعد از رای زنی و گمانه زنی ها  گزینه محتمل، روسای دو نهاد مورد نظر مشخص و تعیین شدند. آقای محسنی اژه ای بر کرسی قوه قضاییه نشست و آقای دکتر کمیجانی سکان بانک مرکزی را بدست گرفت.

 

دکتر کمیجانی بعد از مدتها معاونت اقتصادی بانک مرکزی ریس بانک مرکزی شد. علاقمندان حوزه اقتصادی اساتید و دانشجویان اقتصاد بخوبی او را می شناسند. مردی علمی، با اخلاق و کار بلد با سابقه طولانی در حوزه اقتصاد و بانکی نزدیک به نیم قرن در حوزه اقتصاد تدریس تحصیل و کار کرده است. به نظر می رسد که بعد از مدتها سکان بانک مرکزی در دست کسی قرار گرفت که هم از نظر تجربی و هم از نظر اقتصادی توان مدیریت و هدایت بانک مرکزی را دارد. او یک فرد با ثبات در شخصیت و اندیشه است و این امر می توانست ثبات را به بازار ارز و بازار پول و حتی سرمایه تزریق کند. کمیجانی به لحاظ دیدگاه و مکاتب اقتصادی به مکتب پولیون یا مکتب شیکاگو نزدیک است و سیاستهای انقباضی پولی را مد نظر دارد و انضباط مالی و پولی را مشی کاری خود قرار خواهد داد. کمیجانی فردی علمی بود و تقریبا مستقل از دولت ها عمل کرده است.  اما عمر ریاست این مرد کهنه کار اقتصادی و پولی بسیار کوتاه بود و با تغییر دولت زمزمه های تغییر ریاست بانک مرکزی پیش آمد و بالاخره مردی جوان جایگزین وی شد. در یک سال مهمترین نهاد اقتصادی کشور شاهد سه ریس با سه تفکر بوده است. از عبدالناصر همتی در بهار تا کمیجانی در تابستان و اکنون پاییز بانک مرکزی با ریس جدید یعنی دکتر صالح آبادی کار را آغاز کرده است.

 

بی شک مهمترین نهاد اقتصادی هر کشوری بانک مرکزی آن کشور است و ریس بانک مرکزی در راس آن مهمترین شخصیت اقتصادی محسوب می شود. دولت سیزدهم هم بعد از کش و گوس های فراوان به گزینه نهایی ریاست بانک خود رسید و او کسی نیست جزء دکتر صالح آبادی. حال سوال اینست که این مدیر جوان حریف مشکلات اقتصادی و پولی می شود. به هر حال استفاده از مدیران با تجربه در نهاد های مهم کشوری و لشکری می تواند نوید بخش ثبات در حوزه های مختلف باشد. امروزه مردم پیش از پیش به ثبات نیاز دارند و این مسئله در سال ۱۴۰۰ و در گام دوم می تواند مسیر مستحکم و امید بخشی را ایجاد نماید. تقریبا پس از دو ماه چهره اجرایی دولت آقای ریسی مشخص شده و شاید انتخاب آقای دکتر صالح آبادی به تکمیل بدنه اجرایی و تیم اقتصادی دولت کمک کند.

تیم قوی اقتصادی می تواند سرنوشت مثبت چند سال آینده را برای مردم و دولت حاضر رقم بزند. دکتر ریسی رئیس جمهور محترم کادر اقتصادی خود را معرفی کرد. دکتر خاندوری وزیر اقتصاد، دکتر میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه، دکتر عبدالملکی وزیر رفاه و تعاون، دکتر رضایی  معاون اقتصادی و اکنون دکتر علی صالح آبادی  رئیس بانک مرکزی مردان اصلی اقتصادی دولت جدید محسوب می شوند. ترکیبی از افراد با تجربه و پر انرژی می تواند بدنه دولت قوی و امید بخش را شکل دهد.

اشتراک گذاری