امروز پنجشنبه ۶ مهر ۱۴۰۲

استان سمنان رتبه اول تا سوم در برخی از سرطان ها مانند روده بزرگ، پستان و تخمدان

کد خبر: 4981
زمان انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۰ بعد از ظهر -
48 بازدید

گفتگوی خبری (گزارشگر: علیرضا عربی)

استان سمنان رتبه اول تا سوم در برخی از سرطان ها مانند روده بزرگ، پستان و تخمدان

 

بیماری سرطان که یکی از عوامل مرگ و میر در دنیا، ایران و سمنان است، به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران، ریشه در سبک زندگی نامناسب دارد و با رعایت موارد لازم در سبک سالم و آگاهی یافتن از راه‌های مقابله با بروز و رشد سلول‌های سرطانی می‌توان تا حد زیادی از بروز آن پیشگیری کرد.

 

سرطان (cancer) با هجوم توده‌های بدخیم به مناطق مختلفی از بدن ایجاد می‌شود که زمینه‌ساز مشکلات جسمی، دردهای شدید و در برخی موارد نقصان در فعالیت‌های روزانه می‌شود.

 

هرچند برخی صاحبنظران و کارشناسان علوم بهداشتی، تاریخچه سرطان را به درازای طول تاریخ زندگی بشر می‌دانند ولی بنا به یافته‌ها، نخستین توصیف‌های سرطانی، مربوط به ۱۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در تمدن باستانی مصر ثبت شده‌است.

طبق اسناد پیدا شده توسط محققان، در پاپیروسی که از آن موقع به جا مانده، بیمارانی مبتلا به سرطان پستان توصیف شده‌اند که با کمک مته آتشی توده‌های سرطانی سوزانده شده‌اند تا عمر بیمار افزایش یابد ولی در پاپیروس‌های باقیمانده نوشته شده که سرطان غیرقابل درمان است.

سرطان نامی برگرفته از اصطلاح پزشکان مسلمان در سال‌های بسیار دور است که معنای آن، ˈخرچنگˈ بود. تا همین چند سال پیش، مردم از بردن نام این بیماری ابا داشتند و آن را مایه بیدار شدن این بیماری می‌دانستند.

به نظر کارشناسان، سرطان نوعی بیماری است که در آن سلولهای غیرطبیعی به صورت کنترل نشده تکثیر یافته و می‌توانند بافت‌های مجاور را درگیر کنند.

سرطان ریه، گوارش فوقانی، پروستات، پستان، معده، روده بزرگ، دهانه رحم و سرطان خون از جمله مهمترین سرطان‌هایی است که بشر را امروزه درگیر می‌کند.

محققان بر این باور هستند که شیوه زندگی کنونی، افزایش مصرف دخانیات و برخورد با عوامل سرطانزای محیطی از جمله آلودگی‌های شهری و کارخانه‌ای در افزایش ابتلا به سرطان سهم عمده‌ای دارند.

هرچند در سال‌های گذشته، روش‌های درمانی و تشخیصی بیماری سرطان در بسیاری از کشورها از جمله ایران گسترش یافته و پیشرفت کرده و به همین علت هم باید روند مرگ و میر ناشی از این بیماری کمتر شده و یا حداقل ثابت بماند ولی این بیماری، سال به سال بیش از گذشته انسانها را به کام مرگ می‌کشاند و این موید این نکته است که نباید از کنار آن به راحتی گذشت.

یکی از مهمترین دلایل این رشد روزافزون، افزایش عوامل بروز سرطان و عدم توجه مردم به پیشگیری در خصوص این بیماری است.

و اما سرطان و نقش سازمان های مردم نهاد و خیریه

موسسات خیریه و سازمان های مردم نهاد در حوزه سلامت با اهداف خیرخواهانه تاسیس می شوند و همیشه سعی می کنند تا به سهم خود درد و رنج افرادی که به هر طریق از مسیر طبیعی زندگیشان خارج شدند را کاهش بدهند.

بنیاد نیکوکاران راه آسمان، سازمانی مردم نهاد و خیریه می باشد که در سال ۱۳۹۱ با مجوز رسمی سازمان بهزیستی ایران به ثبت رسیده است. فعالیت تمامی اعضاء هیأت امناء، هیأت مدیره و مدیرعامل این بنیاد بصورت غیرانتفاعی و داوطلبانه می باشد.

این بنیاد در حدود یک دهه خدمت رسانی به بیماران مبتلا به سرطان و خانواده های آنها با حمایت مستمر نیکوکاران، همیشه تلاشش بر این بوده که با اطلاع رسانی و آگاه سازی، افراد را تشویق کند که بیشتر از خود مراقبت کنند و علائم هشدار دهنده سرطان را بشناسند و در صورت ابتلا به بیماری، با ارائه خدمات حمایتی و درمانی، تجهیز مراکز درمانی و تشخیص زودهنگام و … درکنار بیماران مبتلا به سرطان و همراهشان باشد تا دوره درمانشان با آرامش و امید بیشتری بگذرد.

بیماری‌های سرطانی جزء چهار علت اصلی مرگ و میر در دنیا، ایران و سمنان به شمار می‌رود و به همین علت، اطلاع رسانی در خصوص موارد لازم برای پیشگیری از بروز این بیماری بسیار ضروری به نظر می‌رسد. به همین بهانه به سراغ احمد صدیقی بنیانگذار و مدیرعامل بنیاد نیکوکاران راه آسمان رفتیم و با وی گفتگو کردیم.

بنیاد نیکوکاران راه آسمان از چه زمانی راه اندازی شده است؟

بنیاد راه آسمان رسماً در سال ۱۳۹۱ به ثبت رسید ولی منشاء اصلی این حرکت، جلسات و صندوق قرض الحسنه کارگشایی بود که در سال ۱۳۶۴ معلم شهید خلیل ا… بهرامی بنا نهاد.

 مهمترین اهداف این بنیاد چه بوده است؟

مهمترین هدف بنیاد راه آسمان مبارزه با سرطان از طریق پیشگیری از این بیماری با روش هایی مانند آموزش فراگیر مردم و غربالگری و پایش سلامت آنان بر اساس اصول و راه کارهای علمی می باشد.

اهداف کلان بنیاد نیکوکاران راه آسمان چیست؟

هدف کلان بنیاد راه آسمان ارائه خدمات جامع و با کیفیت به مردم و بیماران مبتلا به سرطان و توسعه زیر ساخت های لازم با ساخت مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان می باشد.

در حال حاضر مهمترین طرح های حمایتی که در این بنیاد دنبال می شود، چیست؟

در حوزه تشخیصی، ارائه خدمات تشخیصی در مرکز پزشکی هسته ای و در حوزه حمایتی خدمات درمانی و دارویی به بیماران.

در خصوص مرکز پزشکی هسته ای راه آسمان برای ما بگویید. چه خدماتی در این مرکز ارائه می شود و جامعه هدف شما چه کسانی هستند؟

با توجه به نیاز جدّی مردم به یک مرکز تشخیصی با فناوری هسته ای، بنیاد راه آسمان در سال ۱۳۹۷ موفّق شد یکی از پیشرفته ترین مراکز پزشکی هسته ای کشور را در استان سمنان تأسیس و راهبری نماید. در این مرکز تمامی اسکن های هسته ای اندام های مختلف بدن به منظور تشخیص سلول های تغییر شکل یافته (سرطانی) و یا نارسایی های اعضاء حیاتی بدن مانند قلب، کلیه، تیروئید، کبد، استخوان و … انجام می شود و به این ترتیب با تشخیص به موقع در مراحل اولیه بیماری، امکان درمان مؤثر فراهم می شود.

خدمات تشخیصی مرکز پزشکی هسته ای راه آسمان برای همه مراجعه کنندگان کشور ارائه می شود و این خدمات برای تمامی بیماران مبتلا به سرطان رایگان است.

آیا شیمی درمانی و پرتودرمانی در سطح شهرستان با توجه به امکانات موجود امکان پذیر است؟

متاسفانه خدمات پرتودرمانی (رادیوتراپی) در استان سمنان انجام نمی شود و بیماران عزیز در شرایط بسیار سخت برای دوره طولانی رادیوتراپی که معمولاً بین یک تا دو ماه به طول می انجامد ناچار به اعزام به سایر نقاط کشور می باشند. به همین دلیل یکی از مهمترین بخش ها و اولویت پروژه مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان راه آسمان، بخش رادیوتراپی می باشد که با ساخت ۲ بونکر شتابدهنده خطی به سرعت در حال تکمیل است.

اقدامات شما در این بنیاد در بخش آموزش و پیشگیری چه بوده و جامعه هدف شما در این حوزه چه کسانی هستند؟

در کمیته آموزش و پیشگیری بنیاد راه آسمان که با عضویت و همکاری داوطلبانه تعداد زیادی از متخصّصین در حوزه درمان سرطان، پزشکان خیّر، روانشناسان، کارشناسان مامایی، تغذیه و پرستاری اداره می گردد، با برگزاری کلاس ها و دوره های عمومی و تخصّصی آشنایی با عوامل ابتلا به سرطان و راه های پیشگیری از آن و غربالگری مردم، برای افزایش آگاهی و سواد سلامت مردم و نهایتاً پیشگیری از این بیماری تلاش می شود.

رتبه بندی بیماران در دریافت خدمات چگونه است؟

در مدیریت خدمات اجتماعی بنیاد، مددکاران با تجربه به صورت افتخاری با بررسی وضعیت بیماران از لحاظ درجه بیماری، سطح درآمد و معیشت بیمار و خانواده وی، آنان را رتبه بندی و طبق آن خدمات مورد نیاز اعم از دارو و درمان، مشاوره روان شناسی، خدمات آموزشی، تحصیلی و معیشتی ارائه می شود.

تعریف شما از سرطان چیست؟

سرطان عارضه ای پیچیده است که در آن سلول های غیرطبیعی و تغییر شکل یافته، بصورت کنترل نشده تکثیر یافته و می توانند بافت های مجاور خود را درگیر کنند. بیش از ۲۰۰ نوع متفاوت از بیماری سرطان وجود دارد که هرکدام به شیوه خاص خود ایجاد می شوند. یک دسته از سلول های غیرطبیعی، تومور نامیده می شوند که ممکن است خوش خیم و یا بدخیم باشند. تومورهای بدخیم همان سرطان هایی هستند که می توانند به قسمت مجاور بدن حمله کنند که به آن متاستاز می گویند.

علل بروز و پیدایش سرطان؟

هر عامل داخلی و یا خارجی که مکانیسم طبیعی اعضاء بدن را بهم بزند سبب می گردد تا رشد آن عضو نامنظم شده و می تواند موجب بروز سرطان شود. از جمله عوامل داخلی می توان به مسائل ژنتیکی اشاره کرد و اگر چه عامل سرطان تا به حال بصورت دقیق مشخص نشده است ولی مواردی همچنین مصرف سیگار و دخانیات، مصرف الکل، استفاده از مواد غذایی ناسالم و دارای مواد نگهدارنده غیرمجاز و عدم مصرف کافی میوه و سبزیجات، بی تحرّکی و نداشتن سبک زندگی سالم را می توان از عوامل اصلی برشمرد.

آیا می دانید سالانه چند نفر در استان سمنان به بیماری سرطان مبتلا می شوند؟ این آمار در سطح شهرستان چگونه است؟

متأسفانه آمار دقیق و به روز از ابتلا به سرطان وجود ندارد و آخرین آمار ثبت و منتشر شده از سوی وزارت بهداشت مربوط به سال ۱۳۹۶ می باشد که با توجه به افزایش لجام گسیخته روزافزون سرطان در حال حاضر قابل استناد نیست. امّا براساس شاخص های آماری و مطالعات انجام شده در حال حاضر سالانه بالغ بر ۱۵۰هزار ابتلا جدید به سرطان در کشور ارزیابی می شود که به عنوان دومین عامل مرگ و میر شناخته می شود. در استان سمنان نیز که متأسفانه در برخی از انواع سرطان در جایگاه نامناسبی هستیم، پیش بینی می شود بالغ بر ۱۶۰۰ نفر مبتلا به این بیماری باشند.

فراوانی سرطان ها در کشور و استان چیست؟

شایع ترین سرطان ها در ایران براساس آخرین آمار بروز استاندارد شده شامل سرطان پستان حدود ۳۳ درصد، پروستات ۱۷ درصد، سرطان پوست ۱۵ درصد، سرطان معده ۱۴ درصد، و سرطان روده بزرگ ۱۳ درصد می باشد. که متأسفانه در استان سمنان در برخی از سرطان ها مانند روده بزرگ و پستان و تخمدان دارای رتبه اول تا سوم کشور هستیم.

در حال حاضر چند بیمار سرطانی تحت پوشش بنیاد راه آسمان قرار دارند و چه خدماتی دریافت می کنند؟

در حال حاضر تعداد ۵۳۷ بیمار مبتلا به سرطان تحت پوشش بنیاد راه آسمان هستند که خدمات تشخیصی، درمانی، دارویی، روانشناسی، آموزشی، تحصیلی و معیشتی و توانبخشی دریافت می کنند.

برای مواجهه با این بیماری کشنده چه باید کرد و از چه ساز کارهایی برای پیشگیری و بهبود فرآیند درمان افراد مبتلا به آن باید بهره جست؟

به ساده ترین زبان باید سالم زندگی کنیم؛ سیگار و قلیان نکشیم، ورزش منظم و روزانه (حداقل۳۰ دقیقه) داشته باشیم، از مصرف الکل اکیداً خودداری کنیم، غذاهای آماده و فست فود کمتر بخوریم و بجای آن میوه و سبزیجات و غذای تازه مصرف کنیم و نهایتاً با افزایش معنویت در زندگی و یاد خداوند آرامش داشته باشیم.

 نقش مؤسسات خیّریه در پیشگیری، غربالگری و کاهش ابتلا به سرطان چیست؟

مؤسسات خیّریه باید هر کدام در یک حوزه تخصّصی کار کنند، آنان می توانند با آگاهی دادن به مردم و آشنایی آنان با علائم اولیه بیماری و انجام به موقع غربالگری مانند معاینات پستان، انجام روش های تشخیصی مانند ماموگرافی و کلونسکوپی، آندوسکوپی و آزمایشات به تشخیص بیماری در مراحل اولیّه کمک و درمان مؤثر صورت گیرد در این صورت بیش از ۴۳ درصد سرطان ها به طور قطعی قابل درمان است.

بنیاد نیکوکاران راه آسمان چند نفر خیّر دارد؟

به غیر از خیّرین موردی، بیش از ۵۰۰۰ نفر به صورت شناسنامه دار جزء همیاران و خیّرین راه آسمان می باشند که از نقاط مختلف استان و کشور می باشند.

 روش های عضویت در بنیاد چگونه است؟

از روش های مختلف مانند تکمیل فرم عضویت در سایت بنیاد راه آسمان به آدرس (www.raaheaseman.com) ، درخواست در صفحه اینستاگرام به آدرس ( www.instagram.com/raaheaseman) یا مراجعه به آدرس خیابان طالقانی شمالی- خیابان شهید خواجوی- پلاک ۳ در سمنان یا خیابان امام- سه راه فروغی- مقابل سازمان آب در شاهرود و یا تماس با شماره تلفن ۳۳۳۶۱۷۰۰ و ۳۲۲۲۳۴۸۶ مردم نیکوکار می توانند با ما ارتباط داشته باشند.

 راه های کمک و حمایت و همکاری با این بنیاد چگونه است؟

از هر نوع کمک و حمایت مردم عزیز از جمله حمایت های علمی، فنی و اجرایی و تخصّصی استقبال و استفاده می کنیم ولی بیشترین کمکی که در حال حاضر نیاز داریم حمایت های مالی برای تأمین دارو و درمان بیماران و همچنین ساخت مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان است.

 ساخت مرکز جامع مبارزه با سرطان به کجا رسید؟ میزان پیشرفت؟ اعتبار مورد نیاز؟

ما ساخت مرکز جامع را در سال مهرماه ۱۳۹۹ در زمین به مساحت ۳۰ هزار مترمربع و با زیربنای ۱۰۷۰۰ مترمربع شروع کردیم و تابحال بالغ بر ۴۲ میلیارد تومان حمایت خیّرین را داشته ایم که بخش عمده ای از آن بالغ بر ۲۵ میلیارد تومان صرف خرید ۲ دستگاه رادیوتراپی پیشرفته شده است و از لحاظ ساختمانی با اجرای فونداسیون کل پروژه و ستون ها و سقف یک طبقه، تمرکز را بر تکمیل بخش رادیوتراپی و ساخت بونکرهای شتابدهنده خطی آن قرار دادیم که از پیشرفت خوبی برخوردار است.

اعتبار موردنیاز برای ساخت کل پروژه بالغ بر ۲۲۰ میلیارد تومان و با تجهیزات کامل پزشکی آن ۵۰۰ میلیارد تومان ارزیابی می شود که مردم نیکوکار می توانند در هر جزء آن حتی یک آجر سهیم باشند.

با راه اندازی این مرکز چه خدماتی قرار است به مردم و جامعه هدف ارائه شود؟

ان شاءا… با راه اندازی این مرکز تمامی خدمات تشخیصی و درمان (غیر بستری) مورد نیاز بیماران از جمله رادیوتراپی، شیمی درمانی، آزمایشگاه تخصّصی، کلینیک تخصّصی سرطان، تصویربرداری، توانبخشی و بخش های آموزشی و پژوهشی به مردم عزیز ارائه خدمت خواهد شد.

انتظارات شما از دولت و مسئولان و خیّران چیست؟

هیچ کمک مالی از دولت درخواست نداریم، انتظاری که از دولت و مسئولین داریم مانع زدایی و تسهیل در اجرای این پروژه مردمی و ماندگار است. توقع داریم از آنجا که تنها استان کشور هستیم که بخش رادیوتراپی نداریم برای خرید دستگاه های رادیوتراپی که تمام وجه آن از سوی خیّرین تأمین شده است، ارز ترجیهی آن که مصوبات آن قطعی، قرارداد منعقد و وجه آن پرداخت شده است هر چه سریع تر تخصیص یابد تا آرزوی چند ده ساله مردم و بیماران برآورده شود. ما به لطف پروردگار در این راه و حمایت های خیّرین ایمان داریم.

 سخن آخر؟

دست تو در دست من دستان شود              دست ما، زین دست کارستان شود

 

گزارشگر: علیرضا عربی

اشتراک گذاری