امروز پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

افزایش ۱۸ درصدی خودرو تورم زا نیست؟

کد خبر: 5218
زمان انتشار: ۲۲ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۴۸ بعد از ظهر -
53 بازدید

گزارش خبری روز (گزارشگر: سلماز عرب عامری)

افزایش ۱۸ درصدی خودرو تورم زا نیست؟

 

هفته گذشته خودروسازان افزایش قیمت ۱۸ درصدی روی محصولات خود اعمال کردند و وعده دادند که عرضه خودرو مستمر و هفتگی خواهد بود.

 

ایران خودرو و سایپا مجوز افزایش قیمت گرفتند، هر کدام از خودروسازی‌ها بین ۱۰ تا ۱۸ درصد قیمت محصولات خود را افزایش دادند به طوری که پژو پارس tu۷ از ۱۲۲ میلیون به ۱۴۴ میلیون تومان، سمند بنزینی از ۱۱۵ میلیون به ۱۳۶ میلیون، دنا پلاس از ۱۶۷ میلیون به ۱۹۸ میلیون تومان رسید.

 

همچنین در محصولات سایپا ساینا s از ۱۲۴ میلیون به ۱۴۶ میلیون، کوئیک s از ۱۳۵ میلیون به ۱۵۹ میلیون و شاهین از ۲۵۷ میلیون به ۳۰۳ میلیون تومان رسیده است.

فاطمی امین وزیر صمت نیز در حاشیه جلسه ستاد تنظیم بازار با اشاره به افزایش قیمت‌های جدید خودرو گفت: صنعت خودرو در وضعیت مطلوبی به لحاظ بدهی‌ها و زیان انباشته قرار ندارد. دستور ماه قبل رئیس جمهور برای لغو افزایش قیمت خودرو به این دلیل بود که ایشان تاکید داشتند که قیمت گذاری‌ها باید اصولی باشد.

او ادامه داد: قیمت گذاری خودرو طبق روال قبل انجام می شود. بررسی‌های دقیقی انجام شد و حتی مواردی را که افزایش قیمت خارج از ضوابط بود رد کردیم. عدم اصلاح قیمت‌ها طی ۹ ماه گذشته باعث کاهش نقدینگی در صنعت خودرو سازی شده بود.

وزیر صمت گفت: خودرو سازان تعهد داده‌اند که عرضه هفتگی خودرو داشته باشند که می تواند بازار را آرام کند. تصمیم ستاد تنظیم بازار برای نزدیک کردن قیمت تمام شده خودرو به قیمت واقعی تمام شده بود تا بر روی قیمت‌های بازار هم موثر باشد.

او ادامه داد: کسانی که از قبل ثبت نام کرده‌اند با قیمت روز خودرو را تحویل می‌گیرند؛ البته به خودروسازان اعلام کردیم که با مردم همراهی کرده و در صورت نیاز خودرو را با لیزینگ و تخفیف به مردم ارائه دهند تا افزایش قیمت مشتریان را اذیت نکند.

وزیر صمت گفت: از سال آینده قطعا قرعه کشی نخواهیم داشت و با برنامه ریزی صورت گرفته، فاصله میان قیمت کارخانه و بازار کاهش خواهد یافت.

فاطمی امین ادامه داد: تصمیم ستاد تنظیم بازار برای نزدیک کردن قیمت تمام شده خودرو به قیمت واقعی تمام شده بود تا بر روی قیمت‌های بازار هم موثر باشد.

او ادامه داد: یکی از راهکارها اصلاح قیمت گذاری بود که این روند در ستاد تنظیم بازار انجام شد؛ ستاد تنظیم بازار با برخی افزایش قیمت های پیشنهادی خودروسازان مخالفت کرد و در نهایت تصمیم بر این شد که قیمت گذاری بر اساس ضوابط قبلی شورای رقابت، یعنی افزایش شش ماهه بر مبنای تورم اعمال شود.

این در حالی است که بازار خودرو چند ماهی می‌شود بلاتکلیف است و قیمت ها مدام تغییر می کند. نمایشگاه داران خودرو می گویند افزایش قیمت خودرو درب کارخانه اثرات زیادی در بازار خودرو می گذارد به طوری که با هر بار افزایش قیمت در کارخانه، قیمت محصولات در بازار آزاد بیش از مقدار تعیین شده گران می شود.

تصمیم به افزایش قیمت خودرو در حالی است که طرح های قرعه کشی خودرو کماکان ادامه دارد و عرضه آن همچنان کم است.

اشکان میرمحمدی، بازرس کل امور صنعت، معدن و تجارت سازمان بازرسی کل کشور  گفت: مدیرعامل ایران‌خودرو اعلام کرد ببش از ۹۰ هزار خودروی کف پارکینگ خود را تا نیمه آبان به ۶۰ هزار دستگاه خودرو برساند و مدیرعامل سایپا نیز وعده داد ۵۳ هزار دستگاه این شرکت را تا پایان آذر به ۱۰ هزار دستگاه کاهش دهند، اما شواهد امر نشان می‌دهد که هیچ‌کدام از دو شرکت خودروساز نتوانستند مبادرت به کاهش خودورهای دپو شده خود کنند.

چرا طرح واردات خودرو رد شد؟

از طرفی طرح واردات خودرو که پس از رفت و آمدهای بسیار که مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته بود از مجمع تشخیص مصلحت نظام رد شد به گونه ای که سخنگوی شورای نگهبان در توییتی اعلام کرد: نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام از چندین سال قبل، به هیات عالی نظارت در مجمع تشخیص مصلحت نظام تفویض شده است و شورای نگهبان بر اساس مقررات، مصوبه مورد ایراد از سوی این هیات را مغایر بند ۲ اصل ۱۱۰ قانون اساسی دانسته و آن را جهت اصلاح به مجلس ارسال می‌کند.

متاسفانه دولت سیزدهم که با عنوان یاور محرومان وارد شد امروز بعد از گذشت حدود چهار ماه از فعالیتش شاهد افزایش بی رویه قیمت خوردو هستیم به گونه ای که در کنار این افزایش قیمت چشمگیر روز به روز هم کالاهای اساسی گرانتر می شوند و این روند زندگی را برای قشر متوسط و ضعیف جامعه که جمع کثیری از کشور را تشکیل می دهند سخت کرده است.

در گزارش اقتصادی امروز به این موضوع پرداخته و در ادامه نظر چند تن از کارشناسان و شهروندان را جویا شدیم که در ذیل از منظرتان می گذرد؛

رضا جوان هم استانی که برای خرید خودرو ثبت نام کرده می گوید: یکسال پیش پول ما را گرفتند و دوبار در این مدت قیمت خودرو را هربار حدود ۱۸ درصد گرون کردند بعد برای پول ما ۶ درصد سود قرار دادند که ان هم معلوم نیست چطور حساب میکنند که دست ما به جایی بند نمی شود.

وی با گلایه از اینکه گفته می شود حمایت از مصرف کننده گفت: متاسفانه در ایران از همه حمایت می شود جز قشر متوسط و ضعیف جامعه و افرادی که نیاز به حمایت دارند.

وی با گلایه از اینکه چرا دستمزد کارگران با تورم زیاد نمی شود ولی خودرو هر شش ماه یک بار با تورم گران می شود تصریح کرد: مگر کارمند و کارگر جز این کشور نیستند و در این کشور زندگی نمی کنند؟ مگر تورم برای انها نیست؟ چرا در زمان تعیین بودجه بیشتر از ده درصد افزایش حقوق برای کارگر تورم زا می شود ولی در سال دوبار افزایش قیمت ۱۸ درصدی برای خودرو ساز حق مسلم می شود.

محمد هم استانی دیگری هم با ابراز گلایه از افزایش لحظه ای قیمت خودرو تصریح کرد: از دولت سیزدهم  می‌خواهیم واردات خودرو بدون تعرفه گمرکی برای عموم مردم را آزاد کنند تا انحصار داخلی شکسته و گرانی دهها برابری خودرو کاهش شدید یابد

وی ادامه داد:اگر برای جان و مال مردم ارزش قائل هستند واردات خودرو را آزاد کنید.

وی افزود: از نمایندگان مجلس هم می‌خواهیم نماینده مردم باشند نه نماینده جیب خود و قانون جدید واردات خودرو بدون تعرفه گمرکی برای عموم مردم را آزاد کنند،تا به احتکار و گران‌فروشی خودروسازان داخلی پایان داده شود،یقین داشته باشید قیمت‌ها کاهش شدید خواهد یافت.

امیرحسین کاکایی کارشناس صنعت خودرو هم گفت: در سه سال و نیم گذشته مانند سال‌های گذشته اثبات شده قیمت گذاری دستوری به نفع هیچکس نیست یعنی نه به نفع خودروساز و نه به نفع مردم و مصرف کننده واقعی است.

او بیان کرد: این روشی که قطره چکانی قیمت هر چند وقت یکبار افرایش می‌یابد، هر چند وقت یکبار کمی از بار زیان را از روی دوش خودروساز بر می‌دارد، اما همچنان از این طریق شاهد صف‌های طولانی برای شرکت در قرعه کشی در خودروساز‌ها هستیم.

این نوع قیمت گذاری باعث شده هر کسی در قرعه کشی برنده شود سودی در حد ۵۰ تا ۱۰۰ درصد ببرد و برای بهره مندی از چنین رانتی تمام مردم شرکت می‌کنند.

هم استانی دیگری هم با گلایه از رفتار مردم که باعث افزایش بی رویه قیمت خودور می شود تصریح کرد: وقتی من خودرو میخرم ۱تومان فردا میخوام بفروشم ۱۰ تومان، دلار میخرم ۱تومان فردا میخوام بفروشم ۱۰تومان. وقتی طلا میخرم ۱ تومان فردا میخوام بفروشم ۱۰تومان. همه مردم به فکر جیب و سرمایه گذاری خودشون هستند. به فکر همسایه و انسانیت نیستند. می گویم مردم که بفهمید مردم هم به هم رحم نمیکنند. انسانیت نابود شده است.

وی اضافه کرد: هرج و مرج از طمع مردم است و اگر مردم هر چیزی که گران می شود را برای خریدش هجوم نیاورند دچار این اتفتقات نخواهیم شد.

وی افزود:  همه مقصریم که انسانیت را فدای پول و سرمایه کردیم. پس انگشت اتهام اول به چشم خودمان است بعد همسایه و در آخر مسؤلین. تنها راه حل هرج و مرج فقط مردم هستند. دنبال معجزه نباشید. ما خودمان داریم خودمان رو نابود میکنیم.

وی در پایان گفت: از مردم عاجزانه تقاضا می کنم برای یک ماه هم که شده همه با هم متحد شوید و هیچ کالایی که ضروری نیست رانخرید. خودرو، دلار، طلا و چیزهایی که مایحتاج ‌زندگیتان نیست یک مدت نخرید آنوقت می‌بینید که هرج و مرج نیست. سایپا و ایران‌خودرو التماست میکنند بخرید.

محسن رحمانی هم با ابراز نگرانی از وضعیت موجود تصریح کرد: واقعا نمی دانم چرا مسئولین تنها نظاره گر هستند و گرانی وتورم از سر و کول مردم بالا می رود، وهیچ ارگان نظارتی و جوابگو وجود ندارد.

تنها راه مقابله با دو خوردوساز که همانند مافیا به جان مردم افتاده اند آزاد کردن واردات خودرو خارجی است البته اگر مافیای خودرو و واردات خودروهای بونجول چینی اجازه بدهد،همه مسولین میدانند اگر خودروهای خارجی وارد شود هیچ کسی خودرو ایرانی ویا چینی نمیخرد.

بانوی سرپرست خانواری هم گفت: شما گفتید مردم را غافلگیر نمی کنید.افزایش حقوق ۱۰درصد افزایش خودرو ۱۸درصد، چرا به جای مشت بر دهان استکبار سیلی بر صورت مردم خود میزنید.

وی افزود: از این همه تحمیل گرانی بر مردم خسته نشدید این است حمایت از تولید داخل که درهای کشور بسته باشد و شما مردم را به زور به خرید خودروهای بی کیفیت با قیمتهای بی منطق مجبور کنید.

وی ادامه داد: این بار هم شما مسولین خواب بودید صبح بیدار شدید و دیدید نامه گرانی خودرو قبل از برگزاری جلسه ستاد تنظیم بازار به بورس رفته است و افرادی که دنبال افزایش قیمت بودید دیدید که ایرانخودرو ۱۸درصد گران کرد و سهم خودرو در بورس ۶درصد افزایش یافت‌.

رضا زرگر هم استانی دیگر هم گفت: مسئولین مردم را برای منافع جیب خودرو سازان گروگان گرفته اند هر روز خودروهای بی کیفیت را گرانتر بر مردم تحمیل میکنند . امام راحل که رضوان الهی بر او باد معمار این انقلاب بود فرمودند محور استقلال اقتصادی کشور کشاورزی است .

وی افزود: اگر افرادی که درمسند تصمیم گیری هستند قدرت برخورد با مافیای خودروسازان دارند یک تصمیم انقلابی بگیرند و این خودرو سازی داخلی را بساخت ادوات کشاورزی مبدل نمایند و مردم را از شر خودرو سازان رها کنند .

وی در پایان گفت: ادوات کشاورزی تولیدی مازاد بر نیاز کشور را صادر نمایند و بهترین خودرو با کمترین مصرف وارد کنند.

زهرا رضایی هم گفت: الان تورم هست قبول تحریم هستیم بازم قبول اصلا به مسئولان گلایه نمیکنیم فقط اینکه الان تورم هست و برای نمونه خودرو بخاطر تورم گران می شود دلار قیمتش بالامیرود و خلاصه همه چیز گران می شود بخاطرتورم ولی چرا حقوق ها بالا نمیرود برای مثال قبلا یک معلم مثلا یک سال پس انداز میکرد میتوانست یک پراید بخرد ولی الان همان معلم باحقوق دریافتی خود روزگارش را نمیتواند بگذراند و خودرو پیش کش، معلمی که ۶میلیون حقوق میگرفت آن زمان پراید۲۰ میلیون بود و الان پراید۱۶۰میلیون شده یعنی حدودا ۸ برابر و این تقریبا بر روی همه اجناس صدق می کند و یعنی همه چیز تقریبا ۸برابرشده است پس چرا حقوق معلم یا کارگر و تمام حقوق بگیران ۸برابرنشده یعنی معلمی که ۶ملیون می گرفت چرا ۵۰ میلیون نشده است.

حالا این از حقوق، بعدی در مورد یارانه ها مگر همون موقع بر حسب قیمت فروش نفت نبود یارانه ها و اون زمان دلار ۱۰۰۰ تومان بود و یا اصلا ۵۰۰۰ تومان باشه و الان که قیمت دلار۳۰ هزارتومان شده یعنی ۶ برابر و یعنی فروش نفت به قیمت ۶برابر شده پس چرا یارانه ها ۶برابر نشده چرا طی ۱۵سال یک ریال به یارانه ها اضافه نشده و همان پول قبلی است.

حسین هم استانی  دیگری هم گفت: آقای رییسی ما به هزاران امید به شما رای دادیم. هفته گذشته خود شما دستور دادید خودرو گران نشود.

وی افزود:  قرار بود آخر آذر برای ما دعوتنامه بفرستند ولی تا گرونش کردند امروز دعوتنامه ارسال شد یک ساله پول ‌ما را گرفتید حالا۴۰ میلیون گران کردید.

وی در پایان گفت: بخدا این عدالت نیست این ۱۴ ماهه ۱۳۴میلیون با سود شش درصد برای شاهین پرداخت کردیم. همه سودش سه یا چهار تومان نمی‌شود.  قیمتش از۲۶۶ شده۳۴۱ ازبازار گران‌تر شد. خوب چرا تورم برای واریزی ما نیست .

رضا هم گفت: من یک کارگر هستم و یک سال قبل به طور پیش فروش خودرو خریدم. حالا ۳۳ میلیون بیشتر باید پول بدهم تا خودرو را تحویل بگیرم.

وی افزود: وقتی در آبان به دستور رئیس جمهور افزایش قیمت منتفی شد ماشین من ۲۸ میلیون گران شده بود ولی حالا ۳۳ میلیون گران شده است. حالا یک آدم کارگر مثل من تو ۱۰ روز چطور باید ۳۲ میلیون پول جور کند؟؟یا باید دزدی کند یا باید بیخیال ماشین شود.

اشتراک گذاری