امروز پنجشنبه ۳ آبان ۱۴۰۳

“ایران” و “فراز” تنها امید بقای نسل یوز ایرانی

کد خبر: 6042
زمان انتشار: ۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۰:۴۱ بعد از ظهر -
52 بازدید

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان؛

“ایران” و “فراز” تنها امید بقای نسل یوز ایرانی

 

در گذشته جمعیت یوزپلنگ ایرانی در یزد, خراسان شمالی, خراسان جنوبی, اصفهان و کرمان نیز دیده می‌شد اما به نظر می‌رسد که در حال حاضر تنها پارک ملی توران در شهرستان شاهرود از این گونه با ارزش حیات‌وحش ایران میزبانی می‌کند.

 

پارک ملی توران شرق استان سمنان و در ۲۵۰ کیلومتری جنوب شرق شهرستان شاهرود در مجاورت استان خراسان واقع شده است و با مساحت ۱,۴۷۰,۶۴۰ هکتار بزرگ‌ترین ذخیره‌گاه زیست‌کره در ایران است.

 

یوزپلنگ آسیایی یا یوزپلنگ ایرانی، یک زیرگونهٔ به‌شدت در معرض خطر انقراض از یوزپلنگ است، یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط‌زیست است؛ به معنای اینکه گونه‌ای در خطر انقراض است. گونه‌ای که امروز تنها سمنانی محلی امن برای زندگی‌اش شده است.

امیر عبدوس، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به برنامه‌های محیط زیست برای حفظ یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران شاهرود اظهار داشت: ۱۸ فرد یوزپلنگ در پارک ملی توران شناسنامه دارند و از چند فرد یوزپلنگ دیگر هم عکس‌برداری شده است اما عکس‌برداری‌ها واضح نبوده و به همین علت برای این یوزها شناسنامه ثبت نشده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان اینکه برنامه حفاظت و زادآوری یوزپلنگ آسیایی بر اساس استانداردهای بین‌المللی در پارک ملی توران شاهرود ادامه دارد، گفت: تنها ماده یوز زادآور در این پارک به نام «ایران» است که تاکنون دو بار به یوز نر زنده گیری شده از طبیعت بنام «فیروز» معرفی شده، اما عمل جفت‌گیری انجام نشده است؛ البته این موضوع کاملاً طبیعی است و زادآوری این گونه در طبیعت فقط ۱۵ درصد است؛ به هر حال بر اساس دوره فحل حیوان ماده هر ۲۴ تا ۲۶ روز یکبار در فصل زمستان این روند جداسازی و معرفی مجدد تا حصول نتیجه ادامه خواهد یافت

عبدوس با اشاره به اینکه زمستان فصل جفت‌گیری یوزهاست خاطرنشان کرد: طی دو هفته گذشته یک یوز نر دیگری به نام «فراز» اطراف مجموعه با دوربین‌های مدار بسته دیده شده و چندین بار به محل نگهداری ایران نزدیک شده است.

وی با اشاره به اینکه دوره زادآوری یوزپلنگ‌ها هشت سال برآورد شده است، بیان کرد: یک یوز نر به نام «کوشکی» و یک یوز ماده به نام «دلبر» نیز در پارک ملی توران در حال حفاظت و نگهداری هستند که البته سن زادآوری خود را از دست داده‌اند.

عبدوس با اشاره به تلف شدن هفت قلاده یوزپلنگ آسیایی در طول ۱۰ سال گذشته بر اثر تصادف گفت: با توجه به اینکه تصادفات جاده‌ای را یکی از عوامل تلفات جمعیت یوز ایرانی است، در راستای جلوگیری از تصادفات جاده‌ای در محور شاهرود- سبزوار سرعت مجاز را به ۸۰ کیلومتر در ساعت کاهش داده‌ایم و در سرتاسر مسیر تابلوهای هشدار نصب کردیم و قسمت‌هایی از مسیر نیز فنس‌کشی شده است.

وی وجود سگ‌های گله را نیز از دیگر عوامل تلف شدن یوزپلنگ آسیایی عنوان کرد و گفت: بر اساس تعامل انجام شده با دامداران منطقه حدود ۱۵۰ هزار هکتار از سامانه‌های عرفی آنان خریداری شده تا با حذف احشام این محدوده فقط در اختیار قلمرو یوزپلنگ و طعمه‌هایش قرار داشته باشد.

 

منبع: تسنیم

اشتراک گذاری