امروز شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲

دستاوردهای سفرهای داخلی و خارجی دولت سیزدهم

کد خبر: 6030
زمان انتشار: ۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۲ بعد از ظهر -
62 بازدید

یادداشت روز به قلم مهران سعادت؛

دستاوردهای سفرهای داخلی و خارجی دولت سیزدهم

 

یکی از ویژگی های هر دولتی چابکی و چالاکی آن است. این شاخص یعنی چالاکی از شاخص های مدیریت مدرن محسوب نیز می شود. بین دولت های مدرن دولت عدالت و مهر ورزی بیشترین تحرک را داشت و دولت تدبیر امید در این ارتباط بویژه در دو سال آخر آمار جالبی نداشت. سفرهای داخلی و خارجی در این ارتباط می تواند نمود چالاکی دولت باشد. دولت سیزدهم تقریبا آمار بینا بینی دارد. دولت جدید و در راس آن آقای رئیسی در اولین حضور خارجی خود به عنوان رییس جمهور در اجلاس شانگهای شرکت و در آخرین سفر خارجی هفته قبل در مسکو بودند  و با پوتین دیدار داشتند و بعد از بازگشت به تهران عازم کرمان جهت سرکشی به سیل زدگان شدند. رئیس جمهور نشان داده که اهل سفر خارجی و داخلی است و بدنبال  حل و پی گیری مشکلات می باشد. اما  آیا این  که سفر ها چقدر راهگشا و موثر بوده است باید بیشتر تامل شود. چرا که این سفرها بار مالی نیز به همراه دارد. اقتصادی سفر کردن مردان دولت در این شرایط سخت اقتصادی کشور یک راهبرد و یک الگوی اقتصاد مقاومتی می باشد.

 

در کنار رئیس جمهور وزیر امور خارجه سفر های متعددی داشتند که مهمترین آن سفر به پکن است. دولت گذشته نیز به این نتیجه رسیده بود که نگاه خود را از غرب به شرق تغییر دهد و طبیعتاً در شرق دنیا چین مهمترین گزینه برای گسترش دیپلماسی بویژه در حوزه اقتصادی بود. این امر سبب شد که در اوایل سال ۱۴۰۰ مهمترین بحث تفاهم نامه ۲۵ ساله ایران باشد که  البته موافقان و مخالفان جدی در داخل و خارج داشت. سفرهای های ظریف در اوایل سال به پکن و سفر آقای امیر عبدالهیان در چند هفته اخیر به این شهر حاکی از این است که پکن در حوزه دیپلماسی اقتصادی نقش اساسی دارد. البته مرد دوم سیاست خارجی، دولت وین را ترک نکرده است و نشان داده که اگر طرف های اروپایی اهل مذاکره و توافق باشند دولت حاضر به توافق برد- برد است. بهر حال پکن، مسکو و وین سه راس مثلث دیپلماسی خارجی دولت نوپا است. امید است که از درون این مثلث طلایی گره تحریم ها باز شود و در پی آن مشکلات اقتصادی کشور کاهش یابد. در صورت حل مشکلات مالی و اقتصادی در سطح کلان، دولت در سفرهای استانی می تواند با دست پر حاضر شده و مطالبات و مشکلات را رفع و رجوع نماید.

 

در چند ماهی که از استقرار دولت گذشته، رییس جمهور علی رغم مشکلات و محدودیت های کرونایی چندین سفر استانی انجام داده است. به هر حال ریس جمهور نشان داده که مدیر پشت میز نیست و حضور میدانی را بر مدیریت از راه دور ترجیح می دهد. آقای رییس جمهور به خوبی می داند که آشنا شدن به صورت مستقیم با مشکلات و مسائل مردم می تواند در رسیدگی به گرفتاری های ملت تاثیر گذار باشد. او که در قوه قضاییه نیز چنین تجربه و برنامه و رویه ای را جزء خط مشی خود قرار داده این بازدیدها را در اولویت خود قرار داده است. در این میان استانهای محروم و کم برخوردار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گر چه سفر های استانی تجربه موفقی در جهت رضایت عموم و افزایش محبوبیت رییس جمهور دارد، اما این امر شرط لازم برای توفیق کلی رئیس دولت و هیات دولت است. شرط کافی در این میان حل مشکلات کلان و همچنین پی گیری برنامه های ملی و توسعه روابط بین ملل است. این استراتژیهای محلی، ملی و بین المللی در طول سال هم می تواند آثار کلی بر بهبود زندگی مردم و توسعه همه جانبه بگذارد.

گرچه چند ماهی از شروع به کار دولت جدید نمی گذرد، اما دولت نشان داده به اولویت ها و مشکلات و فرصت های حوزه های داخلی و خارجی آگاهی نسبی دارد و تلاش دارد با گماردن افراد متخصص، با تجربه و متخصص به حل مشکلات و معضلات و رفع موانع پیشرو بپردازد. اکنون شش ماه از شروع به کار دولت می گذرد و مدیران دولت در سطوح میانی نیز کار را به دست گرفتند و در حال پیاده سازی برنامه های خود هستند. واقعیت این است که هنوز گشایش جدی در سختی های مردم دیده نمی شود. گرچه هنوز نمی توان در این مدت اندک در خصوص کارنامه و برنامه دولت سیزدهم قضاوت کرد اما انتظار می رود که مدیران دولت عملکرد ملموسی در چند ماه اخیر نشان دهند. زمستان به سختی سپری می شود و عید در پیش و مردم چشم به راه گشایش در امور. به نظر می رسد دولت در دو ماه پایانی سال تمرکز و توجه خود را بر ترمیم و ترسیم نهایی بودجه با همراهی مجلس داشته باشد و در کنار آن تنظیم قیمت ها و تامین نیاز های اقلام مربوط به عید می تواند مردم را برای برنامه ریزی و تامین هزینه های عید یاری دهد، تا با مشکلات کمتر به استقبال سال نو بروند.

اشتراک گذاری