امروز پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

اهرم های تقویت سفره مردم!

کد خبر: 22167
زمان انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۲ بعد از ظهر -
40 بازدید

یادداشت روز به قلم رحمان سعادت؛

اهرم های تقویت سفره مردم!

سالهاست که سفره مردم مسئله  مهم کشور است. حتی پای این سفره های مردم بارها به مناظرات مهمترین انتخابات کشور نیز کشیده شده است. یکی از کلید واژه های مناظرات انتخاباتی همین سفره مردم است. رییس جمهور جدید در مناظرات به این مهم اشاره کرد که نباید سفره مسئولین از سفره مردم جدا باشد. بارها گفتند که وقتی مشکل ایجاد می شود که برای خودمان یک سفره و برای مردم سفره جدا و متفاوت تهیه کنیم.

 

مطمئنا  تحریم، مشکلاتی را ایجاد می کند و نان و سفره مردم را کوچک‌و کم می کند. به هرحال مردمی که دنبال استقلال و عزت هستند بایستی فشارها را تحمل کنند. یک حقیقت است که بارها مسئولین به آن  اشاره میکنند و از مردم می خواهند که اقتصاد مقاومتی را در پیش بگیرند. عیب ندارد مردم قناعت پیشه می کنند؛ به شرط آن که مدیران و مسئولین نیز در این شرایط سخت در کنار مردم باشند. آنچه مقاومت اقتصاد مردم را کم می کند، شدت فشار تحریم نیست، بلکه بد عهدی و دو رویی برخی از مسئولین است. نمی توان دم از مردم زد، اما برای فرزندان خود در خارج کشور برنامه و سفره دیگری انداخت و این بد روزگار است.

 

بالاخره انتخابات تمام شد و رییس جمهور جدید رسما کار را شروع کرد. دکتر پزشکیان بعد از اینکه در دفتر  کار خود در پاستور مستقر شد، حمایت از تولید و تقویت سفره مردم را از اولویت های اولیه کار در پاستور گفت.

 

در خصوص تولید حرفهای زیادی گفته شد و انصافا دولت قبل و به ویژه رییس جمهور  شهید رییسی در حد وسع خود به تولید توجه کرد و به نوعی به تقویت تولید اهتمام  ورزید. گرچه هنوز فاصله با تولید ایده آل وجود دارد و ما از قافله عقب هستیم و با اهداف چشم انداز بیست ساله یعنی قطب اقتصادی و صنعتی منطقه فاصله داریم. اما به هر حال  قطار تولید در دولت قبل راه افتاده است. اما بر خلاف تولید، بخش مصرف خانگی به دلیل تورم شدید تضعیف شده است. بخش مهمی از جامعه کارگری و کارمندی در نیمه دوم ماه با تنگ شدن سفره مواجه است و در روز های آخر ماه تقریبا سفرهها رنگی ندارند و شاید تعدادی زیادی فاقد سفره به معنی حداقلی باشند.

رییس جمهور به تقویت سفره مردم اشاره کردند. سوال اینست که  چگونه می توان سفره مردم تقویت کرد. در این ارتباط چند پیشنهاد می توان ارائه کرد. اول افزایش حقوق و دستمزد حقوق بگیران و مستمری بگیران در نیمه سال. همان کاری که کشور همسایه یعنی ترکیه انجام می دهد. یعنی در طول سال حقوق ها را چند بار ترمیم می کند. شاید این سوال مطرح شود که این روش ممکن است تورم زا باشد. بله ممکن است چنین شود؛ ولی با کنترل و سیاستهای پولی و مالی انقباظی دیگر می توان بار تورم را کنترل کرد و سفره مردم را تقویت کرد. اگر دولت جدید در گام ها و مراحل بعدی تورم را کنترل نماید، دیگر نیازی به ترمیم حقوق و دستمزد در میانه ی سال نیست.

تا زمانی که تورم است باید در طول سال حقوق و دستمزد و  در پی آن سفرها را تقویت کرد. در کنار این روش، روش کم تورم تری نیز وجود دارد و آن کالا برگ الکترونیکی است که به نوعی به سفره مردم کمک می‌کند و بار تورمی کمی دارد. گرچه در دولت قبل طرح های کالا برگ الگترونیکی برپا بود، اما زور زیادی نداشت. دولت جدید می توانند کالا برگ الکترونیکی را تقویت نماید و در نتیجه سفرهها گسترده تر شود.

در این‌میان واردات کالاهای اساسی نیز به نحوی قیمت کالاهای مورد نیاز را کنترل و امکان خرید مردم را افزایش میدهد.

به نظر می رسد مثلث افزایش حقوق و دستمزد، افزایش کالا برگ الکترونیکی و افزایش واردات کالاهای اساسی سه عنصر تقویت سفره مردم خواهد بود. البته باید مدیران اقتصادی باید با آگاهی آثار سوء، این اهرام ها را کاهش و اثرات مثبت آنها را تقویت کنند. در مجموع به گفته رییس جمهور، آنچه که‌ مهم است رضایت مردم است. اگر مدیری بخواهد به دنبال رضای الهی باشد بهتر است به دنبال رضایت مردم باشد. سفره های پر، در رضایت مردم نقش اساسی دارد.

 

اشتراک گذاری