امروز پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

ثروت خدادادی استان و کمترین درآمد خانوارهای سمنانی!

کد خبر: 23974
زمان انتشار: ۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۹ بعد از ظهر -
118 بازدید

یادداشت روز به قلم روح اله ساعدی؛

ثروت خدادادی استان و کمترین درآمد خانوارهای سمنانی!

برخی عبارت ها، عجیب فکرتان را مشغول می کند، به نوعی که گاه مجبور می شوید بارها و بارها آنها را بالا و پایین کنید تا دلیل کنار هم قرار گرفتن واژه هایش را بیابید و گاه هر چه بیشتر فکر می کنید، کمتر در محتوای آن جمله یا عبارت به نتیجه درست و قانع کننده ای می رسید. یکی از این عبارت ها که چند روز پیش به آن برخوردیم، این است؛“ ایران با تقریبا یک درصد جمعیت جهان، بیش از ۷ درصد از کل ذخایر معدنی دنیا را در اختیار دارد.“

 

یعنی اینکه؛ ایران، از ثروتمندترین کشورهای دنیاست. داده های پژوهشی اثبات کرده که ایران با داشتن ۶۸ نوع ماده معدنی، ۳۷ میلیارد تن ذخایر اثبات شده و بیش از ۵۷ میلیارد تن ذخایر بالقوه به ارزش ۷۷۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ میلادی، در میان ۱۵ کشور بزرگ غنی از مواد معدنی قرار دارد، ارزش معادن ایران ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد شده که در صورت سرمایه گذاری این عدد افزایش می یابد. علاوه بر این ایران با ۳/۱ درصد گاز در رتبه نخست گاز طبیعی در جهان و با ۷/۱۵۸ میلیارد بشکه نفت شامل ۵/۳ درصد نفت جهان، رتبه سوم نفت جهان را دارد.

 

همین چند نمونه اندک ثابت می کند که ایران، کشوری غنی و داراست، و نکته جالب توجه هم اینکه سهم استان سمنان از این دارایی ها به ویژه در حوزه معادن، بسیار زیاد است و داده های زمین شناسی به این مهم تأکید دارد که استان سمنان، ‌که ۸۴ معدن فلزی در استان سمنان وجود دارد، و  از این تعداد ۳۹ معدن به‌طور کامل فعال و ۴۵ معدن نیز در حال تجهیز و بهره برداری هستند، که با ۴۲ ماده معدنی سالانه ۲۳ میلیون تن مواد معدنی در استان تولید می شود‌. ضمن اینکه ۲۰ درصد کرومیت کشور در استان سمنان تولید می‌شود، که هفت معدن کرومیت در این استان فعال است که ظرفیت استخراج اسمی این معادن سالانه ۲۰ هزار تن است.تنوع بالای مواد معدنی در باند جنوبی و شرقی استان سمنان نظیر آهن، مس، طلا، سرب و روی، منگنز و کرومیت، منابع معدنی استان سمنان را جز سرمایه‌های ملی کشور محسوب نموده است، که در ایجاد توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی منطقه نقش مؤثری ایفا می‌کنند، که استخراج و بهره برداری هر کدام از آنها به تنهایی می تواند انقلابی در توسعه و تعالی ایجاد کند.

 

مطمئن هستیم به خودتان این زحمت را می دهید که به ابتدای مطلب برگردید و دوباره اطلاعات را مرور کرده و اطمینان پیدا کنید آنچه خوانده اید، درست است، تردید نکنید، آنچه خوانده اید کاملا درست و براساس مستندات علمی است. ایران عزیز ما و در کل استان سمنان در حجمی کمتر، دارا و ثروتمند است.

اما واقعا چه عواملی دست به دست هم داده اند که با وجود این ثروت خدادادی، فقر در کشور و البته در استان ما بیداد می کند و در گزارش های دستگاه های متولی به این واقعیت تلخ، اذعان می شود که بنا به گزارش اخیر مرکز آمار ایران که  هزینه درآمد خانوارها در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرده است به نتایج جالبی دست پیدا می کنیم. بر اساس این گزارش استان تهران در صدر درآمد خانوارها قرار گرفته است. طبق این داده‌ها درآمد یک خانوار تهرانی در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۸۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است. این در حالی است که میانگین درآمد سالانه یک خانوار در کشور معادل ۲۵۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است. این آمارها نشان می‌دهد تهرانی‌ها ۱۲۵ میلیون تومان بیشتر نسبت به میانگین کشوری کسب درآمد کرده‌اند.

اما در سمت دیگر این طیف درآمدی استان سمنان قرار گرفته که کمترین سطح درآمدی میان استان‌ها را داشته است. طبق بررسی‌ها یک خانوار سمنانی در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان درآمد کسب کرده است!

خلاصه کلام اینکه؛ ما خفته بر دریایی از ثروت، در گرداب فقر دست و پا می زنیم. به راستی چرا؟! به نظر شما جز این است که آنها که باید برای بهره برداری از این ذخایر برنامه ریزی می کردند، تخصص، علم، دانش، تعهد و تجربه کافی را نداشته اند و دلسوز واقعی نبوده اند؟! آیا جز این است که در سال های بعد از انقلاب اسلامی با تمام دستاوردهای آن، بدون برنامه و بسیار بی انگیزه در این مسیر قدم برداشته ایم؟!

اشتراک گذاری