امروز پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳
مدیر کل امور عشایری استان سمنان؛

رشد ۳ برابری جمعیت عشایری استان سمنان

در بیش از دو سال گذشته، شمار خانوارهای عشایری از ۱۰۰۰ خانوار به بیش از ۳۰۰۰ خانوار افزایش پیدا کرده و امروز جمعیت عشایری در استان سمنان از ۱۳ هزار نفر گذشته است
کد خبر: 20370
زمان انتشار: ۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۹:۱۷ بعد از ظهر -
239 بازدید

مدیر کل امور عشایری استان سمنان؛

رشد ۳ برابری جمعیت عشایری استان سمنان

مدیر کل امور عشایری استان سمنان از افزایش بیش از سه برابری تعداد خانوارهای عشایری در چند سال اخیر خبر داد و گفت: در بیش از دو سال گذشته، شمار خانوارهای عشایری از ۱۰۰۰ خانوار به بیش از ۳۰۰۰ خانوار افزایش پیدا کرده و امروز جمعیت عشایری در استان سمنان از ۱۳ هزار نفر گذشته است.

 

علی‌اصغر جلالی در سلسله نشست‌های خبری «مشارکت قوی، ایران قوی» که با هدف امیدآفرینی و تبیین خدمات نظام، در ایسنای سمنان برگزار می‌شود، اظهار کرد: استان سمنان در حوزه عشایری یک ایل و ۷۴ طایفه دارد. ایل سنگسری، بزرگترین ایل عشایری در استان سمنان است و جمعیت عشایری این ایل بیش از ۳۶۰۰ نفر است.

 

او با بیان اینکه ۱.۲ درصد عشایر کشور در استان سمنان هستند، بیان کرد: با وجود اینکه جمعیت عشایر استانی کمی بیش از یک درصد عشایر کشورند، اما چهار درصد دام‌های عشایری کشور در اختیار عشایر این استان است و گله‌های عشایری از بزرگترین گله‌های عشایری در کشورند.

 

وی ادامه داد: میانگین دام گله‌های عشایر در استان سمنان ۲۹۵ تا ۳۰۰ رأس است. این در حالی است که این رقم بین عشایر کشور به‌طور میانگین ۱۱۳ رأس است. به عبارتی سرانه دام عشایر در استان حدوداً سه برابر میانگین کشوری این شاخص است. عشایر استان جدا از داشتن افزون بر یک میلیون ۸۶ هزار دام سبک، ۲۸۰۰ دام سنگین و ۲۰۰۰ نفر شتر دارند.

او با اشاره به اینکه سرانه دام هر خانوار عشایری در استان ۲۹۵ رأس است، افزود: سرانه دام در کشور ۱۱۳ رأس است و سرانه دام عشایر این استان نزدیک به سه برابر سرانه دام عشایر کشور است.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان با بیان اینکه ۲.۵ میلیون هکتار از مراتع استان در اختیار عشایر استان است، ادامه داد: یکی از ظرفیت‌های ویژه عشایر در استان، برخورداری ایل سنگسر از بزرگترین و طولانی‌ترین مسیر کوچ عشایر است. این مسیر کوچ ۱۴۰۰ کیلومتری، طولانی‌ترین مسیر عشایری است و از طالقان تا ابتدای طبس را شامل می‌شود.

جلالی به مسیر کوچ شرقی در این استان اشاره کرد و ادامه داد: مسیر کوچ عشایر استان ۳۸۰۰ کیلومتر است که از گردنه آبخوری شروع می‌شود و تا طرود شاهرود و بیارجمند ادامه دارد.

مدیرکل امور عشایری استان افزود: ۶۵۲۰ کیلومتر راه در اختیار عشایر استان سمنان است که از این میزان، ۸۴۰ کیلومتر فقط راه ییلاقی و ۳۳۰۰ کیلومتر راه قشلاقی است.

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد کل دام‌های سبک استان در اختیار عشایر است، اظهار کرد: عشایر استان سمنان ۴۰ درصد گوشت قرمز مصرفی استان را تامین می‌کنند.

وی از تولید ۳۲ نوع فرآورده لبنی از شیر توسط عشایر ایل سنگسر خبر داد و گفت: این میزان تنوع بین مواد لبنی هیچ‌کدام از جمعیت‌های عشایری وجود ندارد.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان از افزایش توجه به صنعت گردشگری در حوزه عشایری استان خبر داد و اضافه کرد: تاکنون ۱۴ اقامتگاه بوم‌گردی در مناطق عشایری استان ایجاد شده است.

به گفته او، توجه به تولید علوفه و ایجاد کارخانه‌های تولید علوفه از دیگر اقدامات دولت در حوزه عشایری در این استان بوده است. در همین راستا اخیراً دو کارخانه تولید خوراک دام در گرمسار با ظرفیت تولید ۵۰ هزار تن علوفه ایجاد شده است.

وی نرخ باسوادی عشایری در استان را ۷۳ درصد دانست و افزود: نرخ سواد عشایر استان ۱۰ درصد از میانگین سواد کشوری بین عشایر بالاتر است.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۱  گرانی نهاده‌های دامی و تداوم خشکسالی‌ها، به ایجاد چالش در تولید لبنیات بین جمعیت عشایری انجامید، گفت: با وجود این، در زمینه تولید گوشت بین عشایر استان، چالشی نداشتیم چراکه بیشتر دام‌ها در آن مقطع، کشتار روز می‌شدند.

جلالی از تولید سالانه ۱۶ هزار تن لبنیات توسط عشایر این استان خبر داد و افزود: لبنیات عشایر استان کیفیت خوبی دارد.

وی از وجود ۸۰ رشته قنات در مسیر عشایر خبر داد و افزود: ۱۸۲ دهنه چشمه با ۲۶ منبع ذخیره آب در  مسیر کوچ عشایر استان نیز وجود دارد.

جلالی افزود: با توجه به اینکه دولت نگاه ویژه‌ای به محرومان و جمعیت روستایی و عشایری دارد، در سفر رئیس جمهوری به استان اعتبارات این سازمان به‌صورت نقدی ۱۰ برابر شد که این اعتبار در مقایسه با سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ که کل اعتبارات ما، چهار میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان بود رشد قابل ملاحظه‌ای به ثبت رساند.

او از توزیع ۲۷ هزار تن جو و ۱۵ هزار تن کنستانتره دولتی بین عشایر استان در سال گذشته خبر داد و با اشاره به روند رو به رشد خدمات‌دهی به عشایر، گفت: در سال قبل، از آن فقط ۱۳ هزار و ۴۰۰ تن نهاده توزیع شده بود.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان با اشاره به خرید دام مازاد و ترکیبی از عشایر استان چند سال اخیر، بیان کرد: سال ۱۴۰۰ به تعداد ۱۷ هزار دام از عشایر استان خریده شد که از نظر خرید دام، رتبه دوم در کشور را داشتیم و سال ۱۴۰۱ نیز بیش از ۷۱ هزار واحد دامی از عشایر استان خریده شد.

جلالی با بیان اینکه در یک سال گذشته، ۳۰ میلیارد تومان تسهیلات کم‌بهره به عشایر اختصاص یافت، افزود: این رقم تسهیلات ارزان‌قیمت در ۴۵ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

وی از توزیع بیش از ۱۱۰۰ پنل خورشیدی بین عشایر استان خبر داد و گفت: یک‌سوم عشایر در استقرارگاه‌های خود از پنل خورشیدی استفاده می‌کنند. قرار است با حمایت دولت و با همکاری شرکت توانیر، این پنل‌ها بین تمام عشایری که در استقرارگاه‌های خود برق ندارند، توزیع شود.

وی درباره تامین آب شرب عشایر استان نیز اظهار کرد: ۵۶۹ تانکر پلی‌اتلین ۱۵۰۰ لیتری با هدف تامین آب شرب سالم در اختیار عشایر استان قرار گرفت. همچنین برای تأمین آب دام‌های عشایر استان نیز بیش از ۲۷۴ آبشخور فلزی تهیه و تحویل عشایر این استان شد.

او با اشاره به نصب ۵۱ دستگاه منبع ذخیره آب در مسیر راه کوچ عشایر استان، اضافه کرد: متوسط کارهای عمرانی در مناطق و استقراگاه‌های عشایری سالانه ۱۴ پروژه بود که در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، این رقم به ۱۱۰ پروژه در دست اجرا افزایش یافت و قرار است که تا شهریور ۱۴۰۳ این رقم را به ۱۵۰ پروژه برسانیم.

منبع: ایسنا

اشتراک گذاری
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *